Yngre hud med hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ett populärt ämne i hudvårdsprodukter eftersom den bygger upp huden och håller den smjuk och smidig. Eftersom den även smörjer lederna har den blivit populär vid artros. Hyaluronsyra kan du få i dig via benrester, därför är buljong på benrester såsom ben från kyckling, fisk, nöt eller lamm en billig och riktigt bra källa. Buljongen innehåller dessutom värdefulla mineraler såsom kalcium, magnesium, fosfor, kisel och svavel.

Det här behöver du

  • Ben av 1-2 kycklingar eller motsvarande fisk, nöt eller lamm
  • 1-2 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk torkade örter
  • Grönsaksrester, ex potatis- eller morotsskal, broccolistammar
  • 1 röd lök, finhackad
  • 1 bit färsk ingefära, finhackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 knippe färsk persilja
  • 1 bit kombu (alg)
  • 75g vitkål, hackad
  • salt & peppar

Så här gör du
Kombinera ben, vinäger och torkade örter i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 6-48 timmar för kyckling och 12-72 timmar för nöt, helst så länge som möjligt. För att minska koktiden kan man dela benen i mindre bitar. Lägg i resterande ingredienser de sista 2 timmarna av koktiden. Ta bort eventuellt skum. Fyll på med vatten efterhand så det blir kvar ca 3,5 liter buljong. Sila buljongen och tryck ut vätska från benen. Salta och peppra om du önskar. När buljongen svalnat ta bort fettet på ytan. Håller 5 dagar i kyl, längre i frysen.

Orkar du inte göra din egen soppa? Här kan du beställa hyaluronsyra som tillskott.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln