Antibiotika i kött - ett hot mot folkhälsan?

Idag används antibiotika i många delar av världen till djur i förebyggande syfte samt för att de ska växa bättre. Detta görs dels för att köttindustrin ska tjäna mer pengar då de inte vill att kött ska gå till spillo. I Sverige är inte detta tillåtet utan att ha först varit i kontakt med en veterinär som intygat att djuret är i behov av antibiotika på grund av sjukdom. Detta har resulterat i att Sverige använder minst antibiotika till livsmedelsproducerande djur av alla EU-länder.

Av all antibiotika som produceras går två tredjedelar till djuruppfödning. Överskridning av antibiotika kan resultera i resistens vilket just köttindustrin bidrar till i detta fall. I boken Näringsjägaren av Food Pharmacy beskrivs antibiotikaresistens som “Ett av de mest allvarliga hoten mot den globala folkhälsan”. 

Forskning menar på att multiresistenta bakterier är effekten av överkonsumtion av antibiotika och att om det inte görs några åtgärder mot detta kommer det att vara den vanligaste dödsorsaken år 2050. Detta betyder då att fler människor kommer att dö av resistenta bakterier än av cancer. 

Som nämndes i början av texten så är Sverige det land i EU som använder minst antibiotika inom djursektorn och därför rekommenderar vi er att välja svenskproducerat ekologiskt naturbeteskött när ni handlar! 

Glöm inte!
Genom att alla bidrar med sin del kan det göra stor skillnad i det stora hela!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln