VARFÖR BÖR VI ÄTA EKOLOGISKT?

Varför bör vi äta ekologiskt?
Det finns flera olika anledningar till varför du bör välja ekologiskt när du handlar, vi listar några av dessa nedan:

  • Du månar om vårt djur- och växtrike. Mycket av det vi äter är beroende av pollinering men en tredjedel av alla vilda bin är tyvärr hotade och påväg att försvinna. Detta på grund av dagens ohållbara jordbruk. Ekologiska gårdar har i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare. Du gör alltså bin, humlor och fjärilar en tjänst genom att köpa ekologiskt, samtidigt som du gör dig själv en tjänst.
  • Ekologisk mat innehåller inga konstgjorda tillsatser och KRAV-märkta livsmedel får inte innehålla några syntetiska smakämnen, färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel. 
  • När Livsmedelsverket 2016 gjorde stickprover i de frukter och grönsaker som vi äter mest av hittade de rester av bekämpningsmedel i 89-100 procent av de testade frukterna och bären och i 49-82 procent av grönsakerna. Bland annat hittades insektsmedlet klorpyrifos (som inte är tillåtet i Sverige) i importerade citrusfrukter, äpplen och morötter.
  • Klorpyrifos har i flera studier kopplats till risk för utvecklingsstörningar och lägre IQ hos barn och förbjöds i EU från och med 2020. En mängd andra insektsmedel är däremot tillåtna. Ekologisk mat odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I Livsmedelsverkets senaste stickprovskontroll (2018) hittades rester av bekämpningsmedel i 80 procent av de svenska oekologiska frukterna och bären. I de ekologiska svenska frukterna och bären fanns däremot inga rester alls.

Brukar du handla ekologiskt?
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln