Varför bör vi äta ekologiskt?
Det finns flera olika anledningar till varför du bör välja ekologiskt när du handlar, vi listar några av dessa nedan:

 • Du månar om vårt djur- och växtrike. Mycket av det vi äter är beroende av pollinering men en tredjedel av alla vilda bin är tyvärr hotade och påväg att försvinna. Detta på grund av dagens ohållbara jordbruk. Ekologiska gårdar har i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare. Du gör alltså bin, humlor och fjärilar en tjänst genom att köpa ekologiskt, samtidigt som du gör dig själv en tjänst.
 • Ekologisk mat innehåller inga konstgjorda tillsatser och KRAV-märkta livsmedel får inte innehålla några syntetiska smakämnen, färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel. 
 • När Livsmedelsverket 2016 gjorde stickprover i de frukter och grönsaker som vi äter mest av hittade de rester av bekämpningsmedel i 89-100 procent av de testade frukterna och bären och i 49-82 procent av grönsakerna. Bland annat hittades insektsmedlet klorpyrifos (som inte är tillåtet i Sverige) i importerade citrusfrukter, äpplen och morötter.
 • Klorpyrifos har i flera studier kopplats till risk för utvecklingsstörningar och lägre IQ hos barn och förbjöds i EU från och med 2020. En mängd andra insektsmedel är däremot tillåtna. Ekologisk mat odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I Livsmedelsverkets senaste stickprovskontroll (2018) hittades rester av bekämpningsmedel i 80 procent av de svenska oekologiska frukterna och bären. I de ekologiska svenska frukterna och bären fanns däremot inga rester alls.

Brukar du handla ekologiskt?
 

Läs hela inlägget »

C-vitamin är nödvändigt för en bra hälsa! Det främjar ditt immunförsvar och motverkar infektioner, bakterier och virus. Detta beror dels på att det har kraftfulla antioxidanta egenskaper som påverkar både det ickespecifika- och det specifika immunförsvaret.
I Läkartidningen har Uffe Ravnskov, med dr och docent i Lund, gått ut med att det finns goda anledningar att pröva höga doser av C-vitamin vid covid-19.
Läs gärna vidare här! 
 

Läs hela inlägget »

Från och med tisdagen den 14/7 kommer ni ha möjlighet att boka in lymfmassage, ärrvävnadsbehandling och yogagenomgång på kliniken i Malmö. Sara Ivarsson kommer att vara på plats varje tisdag för att utföra behandlingar.

Sara har arbetat som yogalärare sedan 2012 och är utbildad både inom fysisk Hatha och Vinyasa yoga samt även mer återhämtande och kontemplativ Restorative yoga och Yoga Nidra. Hon har även gått utbildningar och workshops inom terapeutisk yoga, anpassad yoga, yoga för cancer samt smärtforskning - Detta för att kunna möta fler och mer specifika behov.

Inom massage fokuserar hon på lymfmassage och behandling av lymfsystemet via tekniker från utbildning i lymfmassage på Axelssons Gymnastiska Institut samt workshops för Dr. Perry Nickelston. Hon har även nyligen avslutat en kurs i MSTR som innebär ärrvävnadsbehandling.

Läs vidare om behandlingarna nedan.
 

Lymfmassage

Lymfmassage ökar cirkulationen i lymfsystemet!

Lymfmassage är en mjuk behandlingsform vars syfte är att öka cirkulationen i lymfsystemet. Dess huvuduppgift är städa kroppens vävnader. Via lymfvätska tar lymfkärlen upp det ”avfall” som finns ute i kroppen. Under transporten genom lymfkärlen renas vätskan och sjukdomsframkallande bakterier eller virus bekämpas. Det gör att lymfan är otroligt viktig både som reningsssystem och som en del av immunförsvaret.
 

Ibland blir lymfsystemet av olika anledningar trögt vilket leder till att miljön i kroppen försämras och kan orsaka besvär och symptom. Lymfmassage består av djupandning, lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning som stimulerar transporten av överskottsvätska och slaggprodukter ut ur kroppen.

Tecken på att ditt lymfsystem kan behöva lite extra omhändertagande är om du:

 • Känner dig tung och svullen
 • Ständigt är trött
 • Upplever en mental dimma och trötthet
 • Ofta drabbas av förkylningar och infektioner
 • Har värk och smärta
 • Har torr hy med utslag och eksem
 • Har domningar och pirrningar i armar och ben.
 

Lymfmassage är en behandling som passar alla men speciellt du som har fått lymfknutor bortopererade eller strålats i samband med cancerbehandling; har någon typ ödem, primärt eller sekundärt; fibromyalgi; restless-legs; och trötthetssyndrom.
Lymfmassage ges inte under pågående cytostatikabehandling.

► Boka lymfmassage här!

Ärrvävnadsbehandling

Även om inte alla ärr orsakar problem så gör många det. Det vi ser på huden av ett ärr är ofta bara toppen på ett isberg då ärr även påverkar fascia och bindväv, muskler, nervsystem, cirkulation och energiflöde. Det innebär att ärrvävnad kan skapa problem vart som hest i kroppen. Hur mycket ett ärr påverkar är olika från fall till fall och beror på hur ärret kom till, om det var en traumatisk händelse, hur ärret läkte, vilken riktning ärret har, och var på kroppen ärret sitter. Man kan ha besvär som man inte kopplar ihop med ärret, t ex dålig känsel eller överkänslighet, domningar, stickningar, svullnad, minskad cirkulation, muskelsvaghet, smärta i en helt annan del av kroppen, samt emotionell påverkan.

Behandlingen kan göras på alla typer av operationsärr och ärr från brännskador. Tekniken har även bra effekt på frozen shoulder, plantar fasciit, muskelbristningar samt ärr från vaccinationer.

Ärrvävnadsbehandling jobbar både med utseende och funktion.

Tekniken kan till exempel:

 • Förbättra nervfunktion, inklusive domning, smärta och överkänslighet
 • Öka rörlighet och rörelseomfång
 • Förbättra cirkulationen och blod- och lymfflöde
 • Minska risken för långvariga problem på grund av restriktioner och spänningar i facian
 • Minska ärrets synlighet – ljusare, slätare, mer elastiskt
 • Minska muskelkramper
 • Förbättra idrottsprestationer
 • Minska emotionella och psykiska besvär som orsakats av ärret.
 

Ärrvävnadsbehandlingen kan göras både på nya ärr och ärr som är flera år gamla. Det ska dock ha gått minst 8 veckor sedan operationen/skadan och ärret ska vara läkt. Vid första tillfället fyller du i ett formulär och berättar om ärret och utför en del tester vid behov.

► Boka ärrvävnadsbehandling här!

Yogagenomgång

Som komplement till övrig behandling på Lüning Näringsklinik kan du få en genomgång av yogapositioner som stöttar dig i din process och som anpassas efter dina specifika behov. Du träffar Sara och går igenom ett antal positioner som du kan göra hemma.
► Boka yogagenomgång här!

Läs hela inlägget »

Genom att ta kontroll över din andning kan du påverka dina tankar och känslor, dina inre organ som hjärta och hjärna och kroppens olika funktioner som muskelrörelser, matsmältning och immunförsvar.

Testa växelvis andning genom att följa stegen nedan:

1) Öva genom att med höger hands tumme täppa för höger näsborre och andas in genom vänster näsborre. Placera höger ringfinger över vänster näsborre, lyft tummen och andas ut genom höger näsborre. Gör sedan likadant på andra näsborren.

2) Om du behöver mer energi i ditt liv håller du för vänster näsborre och andas bara genom den högra i ett par minuter. Och tvärtom, om du behöver mer lugn och ro i livet, så håll för höger näsborre och andas bara genom din vänstra i ett par minuter.

Läs hela inlägget »

Nu när sommaren är över och det blivit höst istället är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med D-vitamin när solens strålar inte längre nuddar vår hud lika ofta. Vi får främst i oss D-vitamin genom solens strålar men även i mat såsom fet fisk och ägg. Det krävs då att man regelbundet äter mat som innehåller detta för att få i sig Livsmedelsverkets rekommendation som är minst 10 mcg D-vitamin/dag. Eftersom vi i Norden inte har tillräckligt många soltimmar under perioden oktober-mars måste vi få i oss D-vitamin genom kosten eller genom extra näringstillskott. 

D-vitamin har många fördelar för människan då det bland annat bidrar till ett förbättrat immunförsvar där förekomsten av infektionssjukdomar minskar, det bidrar även till en normal muskelfunktion och benstomme (viktigt att tänka på är att det har en samverkan med mineralen kalcium, detta eftersom kalcium bidrar till normal muskelfunktion och benstomme och där D-vitamin i sin tur hjälper till att reglera kroppens nivåer av kalcium. Utöver detta är D-vitamin viktigt då låga nivåer av detta kan medföra nedstämdhet och irritation. Det finns studier som visar på att det skulle kunna finnas ett samband mellan D-vitaminbist och depression. 

Vi vill även dela med oss av något som många kanske inte har reflekterat över tidigare. Efter att man har varit ute i solen är det viktigt att inte duscha direkt efter med en tvål som innehåller fettlösliga ämnen eftersom det då löser upp D-vitaminet som håller på att bildas i huden.

Vi har olika varianter på D-vitaminer på vår webbshop, luningnaringsklinik.se, på bilden visas vår bästsäljare! Ett annat alternativ är fiskleverolja som även även rikt på D-vitamin och som nu även finns i kapslar hos oss istället för flytande då många kan uppleva smaken som mindre god. Vi önskar er en trevlig onsdag!

Läs hela inlägget »

A-vitamin dvs Retinol kan man få i sig bland annat genom att äta en morot som innehåller betakaroten, förstadiet till A-vitamin. Har man underfunktion i sköldkörteln (vilket tyvärr många har) eller diabetes är konverteringen inte optimal. Blir besviken på den låga nivå ett nyligen sänt tv program om vitaminer och mineraler hade. Vi skulle istället fråga oss varför var 3:e person får cancer och så många har besvär med mage-tarm. Varför stiger siffrorna för antalet sjukskrivna för utmattning. Antalet med autism har stigit och man har bland annat funnit skador på Fragile x en DNA skada. Vad skadar Fragile X?  Jo, enligt en vetenskaplig studie är det miljögifter. Denna studie är gjord i Colombia. 
https://fragilexnewstoday.com/2018/11/13/exposure-pesticides-might-worsen-severity-fragile-x-spectrum-disorders/ 

Vi som arbetar med näringsmedicin fyller på den näring som reparerar våra celler. Ett skonsamt sätt att förhindra framtida skador på våra celler. Givetvis måste vi äta en fullgod kost, röra på oss, minimera gifter och strålning, ha nära o kärleksfulla relationer. Jag har sett många klienter som nu äntligen har fått en fungerande mage-tarm. Tack vare att kosttillskotten reparerat tarmen kan nu näringsupptaget från tarmen fungera optimalt. Som konklusion svälj inte all information som ni får genom tv rutan eller på sociala medier. Var kritiska och försök se alla vinklar. Riktigt bra journalistik är sk facettjournalistik dvs vrid o vänd på olika åsikter och spegla dessa. Det finns alltid både mörka o ljusa sidor, allt är inte svart eller vitt. Ju mer stressade vi är desto lättare är det att sälja in rubriker som är slagkraftiga.

Läs hela inlägget »

Granatäpple, eller superfood som det även kallas innehåller många fördelar till en förbättrad hälsa. Vill du få i dig fler antioxidanter? Då är det granatäpplen du ska få i dig eftersom det är en av de frukter som innehåller mest antioxidanter!

Nedan listar vi några olika anledningar till varför vi älskar denna superfrukt: 

Genom granatäpplen får vi i oss mineraler (järn, kalium och kalcium), vitaminer (E, C, A, B5) samt fibrer. Helt enkelt en väldigt näringsrik frukt! 

Granatäpplejuice har renande effekter och stärker levern genom att den tar bort eventuella gifter som finns där.

Det har en skyddande effekt på hjärtat då det kan reducera blodets kolesterolnivåer samt att den har fördelar som kan motverka stress. Detta eftersom det kan öka positiva känslor och minska ångest. 

Antiinflammatorisk och förbättrat minne är även några andra exempel på de positiva fördelarna granatäpplen för med sig. 

Det finns även studier som visar på att granatäpplen kan ha positiva prestationshöjande effekter, bland annat vår uthållighetsförmåga.

Vi erbjuder granatäpplejuice samt granatäpple i tablettform på vår webbshop! Klicka här för att komma dit. 

Vi önskar er alla en trevlig helg och vad passar då inte bättre än att testa på att pressa sin egna granatäpplejuice?

Läs hela inlägget »
Idag används antibiotika i många delar av världen till djur i förebyggande syfte samt för att de ska växa bättre. Detta görs dels för att köttindustrin ska tjäna mer pengar då de inte vill att kött ska gå till spillo. I Sverige är inte detta tillåtet utan att ha först varit i kontakt med en veterinär som intygat att djuret är i behov av antibiotika på grund av sjukdom. Detta har resulterat i att Sverige använder minst antibiotika till livsmedelsproducerande djur av alla EU-länder.

Av all antibiotika som produceras går två tredjedelar till djuruppfödning. Överskridning av antibiotika kan resultera i resistens vilket just köttindustrin bidrar till i detta fall. I boken Näringsjägaren av Food Pharmacy beskrivs antibiotikaresistens som “Ett av de mest allvarliga hoten mot den globala folkhälsan”. 

Forskning menar på att multiresistenta bakterier är effekten av överkonsumtion av antibiotika och att om det inte görs några åtgärder mot detta kommer det att vara den vanligaste dödsorsaken år 2050. Detta betyder då att fler människor kommer att dö av resistenta bakterier än av cancer. 

Som nämndes i början av texten så är Sverige det land i EU som använder minst antibiotika inom djursektorn och därför rekommenderar vi er att välja svenskproducerat ekologiskt naturbeteskött när ni handlar! 

Glöm inte!
Genom att alla bidrar med sin del kan det göra stor skillnad i det stora hela!
 
Läs hela inlägget »

Torsdagen den 29/8 mellan klockan 18:00-19:30 bjuder vi in till en föreläsning i Malmö där vi går igenom autism, ADHD, ADD och andra relaterade tillstånd.

Är du i en nära relation till någon som har en NPF-diagnos eller själv är diagnotiserad? Då är du välkommen till denna föreläsning där ni kommer att få en större förståelse för vad kost och livsstil kan påverka i rätt riktning.

Lüning Näringsklinik arbetar med analyser, kosten samt örter och näringstillskott för att stärka din hälsa på ett naturligt sätt. Sedan 10 år driver vi kliniker i Malmö och Helsingborg. Varmt välkommen!

Datum: 29 augusti 2019
Plats: Holmgatan 4, Malmö, våning 2
Tid: 18:00-19:30
Kostnad: 295:-/person

OBS - begränsat antal platser - först till kvarn!

► Klicka här för att säkra din plats! 

Läs hela inlägget »