Hårmineralanalys
En hårmineralanalys visar mängden mineraler, spårmineraler och tungmetaller i kroppen samt hur olika ämnen står i relation till varandra. Förutom att se hur vilken nivå man ligger på mineraler och tungmetaller kan man utifrån mönster se vilka organ som är ur balans och därmed sätta in  specifika näringstillskott för att stötta dem.

Man kan både ligga för lågt och för högt på mineralerna.
Näringsbrister är vanligt idag, men att ligga för högt på vissa ämnen såsom koppar är
inte heller bra. För högt koppar är ganska vanligt förekommande idag och kan bidra till allt ifrån humörsvängningar och PMS till huvudvärk och allergier, scrolla ner för bildexempel.


Vad visar en hårmineralanalys?
En hårmineralanalys kan ge indikation på sköldkörtelaktivitet, binjureaktivitet, metabolisk typ, hormonbalans,  näringsupptaget, vilken stressnivå man ligger på, typ av sömnlöshet samt visar på om man riskerar att gå mot osteoporos/benskörhet. Den kan även påvisa hur väl vissa mineraler utnyttjas, exempelvis kan man ha järn i kroppen samtidigt som kroppen inte nyttjar järnet som det ska.

Analyssvaret ger dessutom förslag på anpassade kostrekommendationer samt kosttillskottsrekommendationer.

Mineraler som mäts i en hårmineralanalys
De mineraler som mäts i en hårmineralanalys är kalcium, magnesium, natrium, kalium, koppar, zink, fosfor, järn, mangan, krom, selen, bor, kobolt, molybden och svavel.

Tungmetaller som mäts i en hårmineralanalys
De tungmetaller som mäts i en hårmineralanalys är kvicksilver, bly, aluminium, uran, arsenik, kadmium och antimon. 
Tungmetaller kan störa allt från hjärnan till sköldkörteln, exempelvis har man sett att aluminium har kopplingar till både Alzheimers och Parkinsons medan uran oftast ger mer huvudvärk och trötthet.

Spårmineraler som mäts i en hårmineralanalys
De spårmineraler som mäts i en hårmineralanalys är germanium, barium, vismut, rubidium, litium, nickel, platina, tallium, vanadin, strontium, tenn, titan, volfram och zirkonium.

Praktisk information inför hårmineralanalys
Håret bör inte vara färgat 3 veckor innan det klipps och inte permanentat 2 månader innan det klipps. Håret behöver inte vara nytvättat men sista veckan eller sista två gångerna som du tvättat håret bör du använda ett vanligt schampo och inte ett mjällschampo. Instruktioner medföljer för du klipper håret.

Tid för svar
Efter att du skickat in analysen tar det ca 3 veckor att få svar.

Tänk på vid beställning
Vid beställning av analyser gäller ej ångerrätten eftersom det är en individanpassad produkt. 

Tidningen Topphälsa provade Hårmineralanalys hos Lüning Näringsklinik!
Catharina Nordlund från tidningen Topphälsa provade en hårmineralanalys på Lüning Näringsklinik. Se hela artikeln nedan.

Artikel om hårmineralanalys från tidningen Topphälsa med Lüning Näringsklinik
Artikel om hårmineralanalys från tidningen Topphälsa med Lüning Näringsklinik